השתלות שיניים – כל מה שרציתם לדעת

השתלות שיניים – כל מה שרציתם לדעת

תוכן עניינים

התקדמות הטכנולוגיה משפיעה רבות על תחום הרפואה. ניתן לראות את אותותיה כיום בכל תחום אפשרי. ההמצאה השימושית ביותר ברפואת השיניים היא השתלות שיניים. שתליםנועדו על מנת להחליף את הפתרון הישן יותר שהוא שיניים תותבות. השתלות השיניים נוצרו כדי להקל על האדם שצריך תחליף לשינוי המקוריות ולתת לו נוחות מרבית בחייו. מהו השתל דנטלי? היכן ובאילו מצבים מתבצעות השתלות? מתי יש צורך בהן? מתי לא מומלץ להשתיל שיניים? ומהן ההגבלות. נדבר על כל אלו בהמשך.

מהו שתל דנטלי כשמדברים על השתלות שיניים?

השתלות שיניים מבצע רופא שיניים כירורג מומחה ספציפית באחד מהתחומים הבאים: מחלות חניכיים, כירורגית הפה והלסת או בעל השתלמות מיוחדת עבור השתלות. רופא המבצע משתמש בטכנולוגיה חדשניות אשר דורשות טכניקה מיוחדת ומיומנות רבה. השתל עשוי מחומר שנקרא טיטניום. הוא מהווה תחליף לשורש השן שנעקרה ולא תחליף לשן עצמה שנעקרה.

השתל בנוי בצורה המזכירה בורג ועליו ניתן להלביש שן מלאכותית על ידי כתרים. לפני ההשתלה צריך לוודא כי עצם הלסת שלמה וחזקה מספיק כדי שהרופא יוכל להבריג לתוכה את השתל הרצוי. על הרופא לוודא כי העצם חזקה מספיק כיוון שהיא תשמש את התשתית חיונית לשן המלאכותית. עצם הלסת משמשת בתור שורש או בתור עמוד שעליו תיבנה השן המלאכותית החדשה לצורך שיקום הפה.

היכן מתבצעות השתלות שיניים ובאילו מצבים?

כפי שהזכרנו קודם לכן, פרוצדורת השתלות שיניים היא תהליך כירורגי לכל דבר ועניין. עם זאת, חשוב לדעת ולהבין כי הניתוח הנ"ל לאו דווקא יתבצע בבית חולים בחדר ניתוח. למרות שכשמדובר על ניתוח אנו ישר נחשוב על בית חולים אך במקרה של השתלות שיניים התהליך מתבצע ברוב המקרים במרפאת שיניים של הרופא. התהליך מתבצע תוך שמירה על היגיינה מרבית וסטריליות ברמה גבוהה כמו בחדר ניתוח.

השתלות שיניים מתבצעות רק באדם בריא לאל מחלות רקע שיכולות לגרום לסיבוכים רפואיים. במספר מקרים: עקירת שיניים, חוסר של שן בודדת בחלל הפה או חוסר של מלוא השיניים כתוצאה של מצב טבעי או חבלה חיצונית, מצב של דילול עצם בלסת,  או כתוצאה ממחלות שונות . לדוגמה  מחלת עששת שלא טופלה כראוי והחמירה.

למה נחוצות השתלות שיניים?

גוף האדם הוא מכונה משוכללת שנוצרה על ידי הטבע. הוא בעל יכולת התחדשות של תאים באופן סדיר. כל זה נעשה כדי להבטיח את קיומו של האדם ותפקוד תקין של התאים, האיברים והמערכות השונות בגוף. אבל, לא תמיד הגוף מצליח לחדש את התאים כמו שצריך ואז אנחנו נזקקים לעזרה והתערבות חיצונית כדי למנוע נזק ממשי ארוך טווח ובלתי הפיך. השיניים הן שונות משאר איברי הגוף מכיוון שהן לא מתחדשות כלל ודורשות התערבות חיצונית רפואית. 

השיניים משמשות אותנו לכל הפעולות הבסיסיות כמו לעיסה, דיבור, ייצוב חלל הפה ומתן צורה לחלק התחתון של הפנים. הן עומדות תחת פעילות מתמדת הכרוכה בעומס ושחיקה. כשישנה שחיקה לעיתים נצטרך להחליף את השן הקיימת באחת אחרת ובכך, למנוע מחלות קשות יותר בעתיד. בנוסף נציין שמטרת השתלות שיניים הוא שיפור נראות אסטטית, תפקוד, איכות ורמת החיים של האדם.

באילו מצבים לא ניתן לעשות השתלה?

מרבית השתלות השיניים מבוצעות על ידי רופא מומחה במרפאת השיניים בה הוא עובד. ברוב המקרים השתלות שיניים נעשות בהרדמה מקומית. עם זאת, הן יכולות להתבצע תחת הרדמה כללית מסיבות כמו: מחלות קשות, פחד מטיפול שיניים או כל סיבה שהיא. בסיום ההשתלה המטופל משוחרר לביתו לצורך החלמה, מנוחה ושיקום. אך לא תמיד כל מי שחפץ בתהליך יכול לעבור אותו. ישנם קריטריונים הפוסלים אדם מלבצע השתלות שיניים. ראשית, אם ישנן בעיות מקומיות ונקודתיות בלסת שבו יש חוסר משמעותי וקיצוני ברקמת עצם בלסת. שנית, מחלות כלליות היכולות להשפיע על קליטת השתל בגוף. לדוגמה, גידולים סרטניים בפלג גוף עליון כמו ראש וצוואר אשר טופלו בעבר באמצעות הקרנות. בנוסף לכך, תרופות קבועת הנלקחות בשגרתו של האדם והן עלולות לפגוע בטיפול ובריפוי העצם.

האם ישנן הגבלות לאחר הניתוח?

לאחר כל פרוצדורה שמעורבת בה התערבות רפואית חיצונית, במיוחד פרוצדורה פולשנית כמו השתלות שיניים ישנן הגבלות. הגבלות אלו נועדו למנוע את המצב בו הגוף ידחה את השתל ויפתח דלקת כתגובת נגד. במילים אחרות, לדאוג שהטיפול שהשקענו בו כל כך הרבה מאמצים ומשאבים יקלט בהצלחה ונוכל לחזור לחיינו כפי שהיינו רוצים. ההגבלות לאחר הניתוח מורכבות ממספר שלבים. השלב הראשון, שעות ספורות לאחר הניתוח נמנע מאכילה ושתייה כשעתיים מתום הניתוח, לא נחוצה השגחה רפואית, אך כן נרצה לחכות שההרדמה תתפוגג. שלב שני, במהלך מספר ימים לאחר הניתוח, נמנע מאכילת מזון קשה והפעלת עומס על המקום המטופל. חשוב לזכור כי אם מתפתח חום או ישנם כאבים עזים, דימום או הפרשות מהפה עליכם לפנות באופן בהול לרופא המטפל.

יעניין אתכם גם – 

גשר חרסינה או ללכת על כתר – נעזור לכם להחליט

פצע חום – פצע קור כל מה שעליכם לדעת

מתעניינים ברופא שיניים פרטי?