פצע חום – פצע קור כל מה שעליכם לדעת

פצע חום - פצע קור כל מה שעליכם לדעת

תוכן עניינים

פצע חום – פצע קור, שנקרא בעגה המקצועית – הרפס אוראלי, הינו בעצם זיהום שמתרחש בעקבות הנוכחות של וירוס הרפס סימפלקס. נגיף שכזה מסב ליצירה של כל מיני פצעי חום או קור כואבים על גבי גג הפה, השפתיים, הלשון, או לחלופין החניכיים, כמו גם בתוך הלחיים.

באופן כללי, פצע חום עשוי לגרום תסמינים כמו למשל – כאבי שרירים או חום. נגיף ההרפס משפיע אך ורק על בני האדם. הפצעים בפה "תוקפים" בדרך כלל ילדים בני שנה או שנתיים, והם עשויים להשפיע על הבריות בכל הגילאים ובכל עונות השנה. אפשר להידבק בפצע חום או בפצע חום באמצעות נגיעה, בריריות או בעור.

משום שמדובר אודות וירוס מדבק ביותר, מרבית בני האדם נדבק לפחות בתת סוג אחד של פצע חום לפני הגיעם לבגרות. אנו ממליצים לכם להמשיך לקרוא, וכך תתוודעו לערב רב של פרטים על פצע חום / פצע קור – כל מה שעליכם לדעת. 

מה גורם להיווצרות של פצע חום?

כפי שציינו בפתיח, פצע חום נקרא גם הרפס אוראלי, והגורם להיווצרותו קשור בזיהום בנגיף הרפס סימפלקס. קיימים שני סוגים שלו, כאשר הראשון אחראי בפרט על פצע דרך הפה, והשני מאידך מעורר הרפס גניטלי. שני הנגיפים יועברו באמצעות נוזל או נפיחות שבשלפוחיות, כמו לדוגמה – על ידי שימוש משותף בחפצים או על ידי נשיקה.

במשך קיום מין אוראלי, הסוג הראשון של הפצע עשוי לחדור לאזור האינטימי של בן הזוג המיני ולגרום לו לחוות הרפס גניטלי. המקרים שבהם נצפית יותר נסיבתיות לסבול מפצעי חום מתרחשים בעת היחלשות של מערכת החיסון או כשהיא מתאמצת, כמו לדוגמה – בעת התקררות או כאשר ישנם מאמצים פיסיים גדולים למדי. עוד טריגרים אשר מעלים את הסיכון לסבול מפצעי חום, הם למשל – אור השמש, מתחים, גירויים בעור, תנודות הורמונליות, או סטרס, וכיוצא בזאת.

מה הוא בכלל פצע חום?

התופעה של הפצע הנ"ל באה לידי ביטוי בגירוד או בעקצוץ על גבי השפתיים, כאשר בשלב הבא הן יתנפחו ואז ייווצרו שלפוחיות קטנות. אומנם מדובר על מטרד רציני וממש לא סימפטי, אבל הוא נעלם כמו שהוא בא בתום שבוע או שבועיים. לא כל מי שנושא את הנגיף של ההרפס בהכרח יתמלא בפצעי חום, הם פשוט נחשבים לנשאים של הווירוס, אבל הם נותרים א- סימפטומטיים. ומי שסובל מכל התופעות שתיארנו להלן, יחוו אותן פעם אחרי פעם.

מה התסמינים הרווחים של פצע חום?

התסמינים הרווחים של פצע חום בפה הם היווצרויות של שלפוחיות שמאוד כואבות, לרוב רק בצד אחד של השפתיים. ברם, השלפוחיות הללו עשויות להתפשט אף לחלל האף או הפה והן לעור שמסביב. במצבים שכאלו, השלפוחיות עלולות להתפוצץ בלי כל בעיה ולהכאיב בעת אכילה, דיבור או צחוק.

כאשר צורכים מאכלים או שתייה חמוצים, הנגעים עשויים לעבור גירוי. בעוד פצע חום שמופיעים לראשונה יכולים לפעמים להוביל לשפע של תסמינים יותר קשים, לרבות – בלוטות לימפה נפוחות באזור של הצוואר, טמפרטורות גבוהות, וזאת משום שהגוף שלכם עדיין לא יצר נוגדנים מסוימים כנגד נגיף פצעי החוף שמפעיל את הסיטואציה.

איך אפשר להימנע מהתופעה של התפשטות פצע חום?

יש כל מיני חומרים מגרים שעלולים להפעיל את נגיפי פצע חום וגם להגביר את הסיכונים להתפרצות שלהם דרך הבא, מדובר בטריגרים הבאים –

  • קרני יו וי, כגון – מאור שמש או סולריום.
  • הצטננות או טמפרטורות גבוהות.
  • פציעות קלות וסדקים בשפתיים.
  • מאמץ פיזי או נפשי.
  • נטילת מוצרי קורטיזון אנטי דלקתיים.
  • תנודות הורמונליות, כמו לדוגמא – במהלך המחזור החודשי הנשי.

כל מי שמעוניין להפחית את הסיכונים לפצעי חום דרך הפה יכול לנסות להימנע מגורמים אלו. כדאי לנסות גם קרם הגנה ומוצרי טיפוח שפתיים טובים. בני אדם אשר סובלים באופן קבוע מפצעי חום דרך הפה יכולים אף להיות מסוגלים ליטול תרופות מונעות.

עם זאת, היה מעט מחקר על היעילות של אמצעים אלה. על מנת להגן על עצמכם ועל אחרים מפני זיהום, הבריות עם הרפס דרך הפה חייבות להקפיד על האמצעים הבאים עד שיתאוששו לגמרי  –

  • אמצעים למניעת הרפס אוראלי – אל תנשקו אף אחד, אל תחלקו עם הזולת מגבות ידיים, כלי אוכל וכולי, תשטפו ידיים באופן קבוע, הימנעו מספורט מגע, אל תעסקו במין אוראלי.
  • לשטוף ידיים לאחר נגיעה בשפתיים, למשל לאחר מריחת קרם.
  • להימנע מספורט מגע.
  • לא לעסוק במין אוראלי כיוון שזה מעביר את הנגיפים לקרום הרירי של איברי המין של בן הזוג ועלול לגרום להרפס גניטלי.

בני אדם עם הרפס דרך הפה יכולים אמנם להדביק אחרים אף אם אין להם כרגע התפרצות של פצע חום. ברם, זה קורה רק לעתים רחוקות, ולכן אין צורך לנקוט באמצעי מניעה אלא אם הם אינם חולים בצורה חריפה.

לעוד נושאים שיכולים לעניין אותך:

כאבים אחרי טיפול שורש מה ניתן לעשות ואיך להפסיק את הכאב?

ניתוח שתלים – מה מותר לאכול אחרי ניתוח כירורגי אצל רופא שיניים

מתעניינים ברופא שיניים פרטי?