כתר בשן – איך התהליך עובד

כתר בשן – איך התהליך עובד

תוכן עניינים

ביצענו טיפול שורש או שנחבלנו באזור הפה ואחת השיניים נשברה או שפשוט אנחנו רוצים לשפר את הנראות של הפה שלנו. אלו הן סיבות אפשריות לעשות טיפול שכולל כתר בשן. כתר בשן הוא המצאה לא כל כך חדשה אך הוא עובר שדרוג  מבחינת מראה לא מעט פעמים. אין צורך לחשוש יותר מכתר בשיניים, כיום הוא נעשה בצורה שאי אפשר להבדיל בו משאר השיניים. מתי נחוץ כתר? מה מייחד את הטכנולוגיה החדישה? מהם סוגי הטיפולים ואופן העבודה? כל זה נסביר בהמשך.

מתי משתמשים בכתר?

שיניים שעברו טראומה או עברו חבלה כלשהי, תוצאה של מחלות שיניים כמו עששת אלו הן כמה סיבות שמצריכות טיפול לשחזור השיניים באמצעות כתר בשן. בדרך כלל נשתמש בטיפול זה לאחר טיפול בו מסירים מעט מחלקה החיצוני של השן הגלוי לעין, כמו לדוגמא טיפול שורש. כתר בשן מהווה תחליף לכותרת השן, זהו חלקה החיצוני.

היתרון בכתר שהוא מותאם ספציפית לאותה השן שנזקקת לטיפול בו כדי ליצור אחידות ואסתטיות בין כלל השיניים. בעבר כתר בשן היה מיוצר ממתכת והיה נבדל משאר השיניים לא רק בחומר אלא גם בצבעו. כיום, מייצרים כתרים בעלי שתי שכבות, הפנימית היא עשויה ממתכת בעוד שהחיצונית עשויה מחרסינה.

למה יותר מתמיד כדאי לעשות כתר בשן

עם התפתחות והתקדמות הטכנולוגיה, הרעיון של לשים כתרים בשיניים הוא לא נשמע מופרך כל כך. בעבר היה נראה מאוד מגושם וניתן היה להבחין בו מבין כל השיניים בפה.

כיום, הטכנולוגיה מאפשרת לייצר כתרים המיועדים לשחזור השן הטבעית והמקורית בצורה טבעית ומקורית ללא הבדל בגוון השן ולא נבדל בצורתו. הכתר כיום עשוי מחומרים האיכותיים ביותר שיש והודות למכשור המתקדם והממוחשב שמאפשר דיוק מירבי בגימור הכתר המשמשים לייצור כתרים.

כל אלו מאפשרים למטופל לעבור טיפול רפואי ובו בזמן לשמור על אסתטיקה מרבית בחלל הפה, עד כדי כך שלא ניתן להבחין כי ביצע טיפול כלשהו. הכתרים מאפשרים לחזור לתפקוד מלא ותקין באופן מידי לאחר סיום הפעולה. כתר בשן נשמר לאורך טווח זמן ארוך מאוד.

סוגי כתרים קיימים 

כתר בשן לאחר טיפול שורש, הוא מבוצע כאשר יש הרס מתקדם בשן עקב מחלת העששת. בטיפול שורש מסירים חלק מהחלק החיצוני של השן למען ניקוי מיטבי של פנים השן ממזהמים. כשהניקוי מסתיים, מתקינים על השן הקיימת כתר זמני ולאחר מכן מחליפים לקבוע. ציפוי חרסינה, הוא לא ממש כתר בשן אלא כמו השלמה לשן הטבעית. נועד כדי לכסות חורים וסדקים קטנים הנראים לעין.

התקנת כתר על גבי שתל או גשר, ניתן להלביש כתר על גבי שתל לצורך שיקומי של השן. כתר עשוי זירקוניה, הוא חומר טבעי דמוי מתכת ברמת חוזקתו אך, לא מכיל מתכת כלל. חומר זה נפוץ מאוד בשימוש ברפואת השיניים כתחליף טוב למתכת. מגיע בצבעים לבן (אם עבר חמצון) ושקוף. משמש לייצור כתרים וגשרים בעלי מראה אסתטי יותר.

שלבי התקנת כתר

שלב ראשון – השחזת השן, מאחר ולכתר מידות מדוייקות לשן הקיימת יש להקטין את השן, טרם התקת הכתר למען התאמה מרבית.

שלב שני – ביצוע כתר זמני, נועד לשמור על אסתטיקה כשמדובר על שיניים קדמיות. תפקידו בשיניים אחוריות הוא לייצבן ושמירת מיקום החניכיים.

שלב שלישי – לקיחת מידות של כתר הקבוע, על ידי מנשך שיש בו משחת סיליקון המתקבעת סביב הלסת. בסיום עוברת לטכנאי.

שלב רביעי – ייצור כתר, נעשית בידי הטכנאי, כשהוא משתמש במנשך שנלקח לפני כן ועובד לפיו ומחזיר לרופא מוצר מוגמר בצורת כיפת מתכת.

שלב חמישי – מדידת כיפת המתכת על ידי הרופא תוך בדיקת התאמה לשן.

שלב שישי – ציפוי הכיפה בחרסינה.

שלב שביעי – מדידת חרסינה, מבחינת צבע וגודל.

שלב שמיני – גימור הכתר וגלזורה, סיום ייצור הכתר.

שלב תשיעי – הדבקת הכתר בידי הרופא.

מהו אורך חיי הכתר?

כתר אשר עבר מדידות והתאמה כראוי ומתוחזק בצורה שוטפת טובה מאוד. לדוגמה, ביקור באופן סדיר ושוטף אצל שיננית כל שלושה חודשים ואחת לכמה זמן ביקורת אצל הרופא מטפל. אם נקפיד על כל אלו, כתר בשן ממוצע ישמש אותנו לטווח של כעשר שנים בממוצע. חשוב לציין, כי זוהי הערכת הממוצע, ישנם כתרים המחזיקים הרבה יותר זמן ואף כמה עשורים.

גורמים העשויים להשפיע על הישרדותו של כתר הם ביצוע נכון של הכתר, כלומר הוא אטום בפני חדירת נוזלים ומזון לתוך השן ומאוזן מבחינת הסגירה שלו. אם אלו בוצעו היטב, הדבר מבטיח כי הישרדותו של הכתר עולה באופן אוטומטי מעל לטווח הממוצע. נוסף על כך, כדאי להחליף אותו לפחות פעם אחת לאחר כעשר שנים כדי לשמור על התאמתו למצב החניכיים.

יעניין אתכם גם –

השתלת שיניים ממוחשבת – מה זה וכמה זה עולה

גשר בשיניים – כי החיוך מעל הכל

מתעניינים ברופא שיניים פרטי?